
Wat is de levensduur van een regenton?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een regenton is het goed om de vraag te stellen naar de levensduur. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk met de regenton doen, maar realiseer je je ook dat niets het eeuwige leven heeft.
Onderhoud
De levensduur is voor een groot gedeelte afhankelijk van het onderhoud dat je pleegt. Voor een houten ton is het van belang dat het hout voldoende gevoed blijft met vocht. Natuurlijk gebruik je het water uit de ton voor de planten en zal de ton daarmee soms leeg zijn. Als dat niet te lang duurt in een zeer droge periode is dat geen probleem. Het beste is het om een laagje water in de ton te laten zodat de bodem vochtig en dicht blijft. Omdat de kraan niet helemaal op de bodem zit zal dit vaak het geval zijn.
Hout dat uitdroogt zal wat krimpen. In een zeer warme of droge periode waarin er weinig water in de ton zit kunnen er kieren tussen de duigen ontstaan. Als de ton dan weer vol loopt bij een regenbui zul je merken dat er water lekt. Gelukkig is het maar water en geen diesel. Het hout zal weer vocht opnemen waardoor het hout weer uit kan zetten.
Trekt je ton niet helemaal meer dicht, probeer dan de lekplekken te behandelen. Lees daarvoor deze blog over wat je kunt doen als je regenton lekt.
Van de grond
Verder is het voor de levensduur goed dat je de ton wat van de grond zet. Want zoals hierboven staat is het van belang dat het hout nat blijft, maar níet aan 2 kanten. Dan vergaat het. Dus zet je de ton direct op de grond dan blijft het onder de ton te nat doordat het water dat onder de ton komt niet weg kan of doordat er beestjes zand opduwen tegen de bodem van de ton. Er zijn diverse verhogers verkrijgbaar. Lees daarvoor deze blog, of bekijk de handige accessoires.
Behandelen
Als je een ton koopt die behandeld is met een olie of een beits, blijf dit dan jaarlijks bijhouden. Deze behandeling slijt eraf door het buiten staan. Je kunt een olie (meest gebruikt is een gekookte lijnolie) ook over de stalen ringen smeren. De uiteindelijke klus is niet zoveel werk, maar je moet je er even toe zetten. Het resultaat is altijd bevredigend. Gebruik je een beits dan hoef je de banden niet af te plakken, veeg de beits er gewoon vlot af als je toch over de banden heen gaat.
Standplaats
Kies het liefst voor een schaduwrijke plek om de ton neer te zetten. Half schaduw kan ook. Het je er steeds volle zon op en staat hij voor een muur dan is de kans op uitdrogen en lekken wat groter. Let er dan bij droogte extra op dat de ton niet te lang droog staat.
Houtsoort
Als het gaat om levensduur dan is een sterkere houtsoort het meest van invloed. De tonnen in het assortiment zijn óf van kastanjehout óf van eikenhout. De eiken vaten zijn gebruikt als drankopslag en altijd de grotere modellen. De kastanje vaten zijn nieuw gemaakt, speciaal om als regenton te dienen en dit zijn de kleinere en smalle modellen. Simpelweg omdat deze smalle en kleine modellen niet als zodanig voor drankopslag worden gebruikt. Die maten in eikenhout zijn dus ook niet beschikbaar. Ook niet bij een andere regenton aanbieder.
Heb je de ruimte voor een grote regenton van eikenhout dan is dit aan te raden. Eikenhout groeit langzamer dan kastanjehout en heeft daarmee een grotere dichtheid en gaat dus wat langer mee. Deze vaten zijn ook zwaarder.
Conclusie
Hoe lang je regenton mee gaat is voor een groot deel afhankelijk van het onderhoud dat je eraan pleegt.
– zet hem zodanig neer dat hij kan drogen aan de buitenkant (vooral de bodem)
– houd de behandeling met olie/beits regelmatig bij
– kies voor een plaats in (half)schaduw
– is er plaat s voor een eiken regenton dan heeft dat de voorkeur
Verder kun je als vuistregel aanhouden dat een kastanje regenton zo’n 8 jaar meegaat, een eiken regenton zo’n 12 jaar.
Maar de verhalen van klanten die een ton komen vervangen die al 25 jaar dienst deed zijn er in overvloed. Dus zorg goed voor je ton, dan blijft hij je lang trouw.